Whiskyfat

WHISKYFAT (CASK) Ju större fat desto längre tid tar mognadsprocessen

VOLYM liter

DOFT, SMAK, 'FINISH'

Banyuls casks


Doft/smaknoter: torkqde fikon, aprikosmarmelad, pomerans, röda äpplen knäck, marsipan, kryddor och vanilj

Barrel ofta bourbonfat

200-400

Se Bourbonfat Am. ek

Barrique - två varianter
ekfat för lagring av Cognac
ekfat för lagring av Sherry

250-300

Se Cognac resp. Sherry

Blood tub (ofta privata fat för individer)

  30-40

---

Bourbonfat Am. ek

190-200

Majsen ger bourbon sötma vilken kan balanseras av en vanilj från kolade ekfaten.

Butt f.d. sherry-fat

< 500

Se Sherry

Cabernet Sauvignon


Doft/smaknoter: vanilj, bär, svarta o. röda frukter, grön paprika

Chardonnay-ekfat


Grön druva som växer i olika
jordar o. därför får whisky som lagrats i sådana fat olika smaker

Chinkapinek (Querqus muehlenbergii) kallas ibland  kastanjeek/klippek/gul ek


Doft/smaknoter:
Tydlig sötma, rostade nötter.

Kryddor, Marabou Mörk Choklad, tobaksrök 
Finish: Söt, ganska rökig eftersmak med rostade nötter och ljus choklad.

Cognac

   600

Doft/smaknoter: Aprikos, fikon, plommon, kardemumma

Ek Amerikansk (Querqus alba) variant Gorda (700 liter)

Olika storlekar

Doft/smaktoner:

Vanilj, Kola, Kokos, Pomerans, Kryddnejlika, ibland smak av viss amerikansk whiskey

Ek Europeisk (Querqus robur)  två varianter
bergek (Querqus petraea)

skogsek (Quercus sessilis)

Olika storlekar

Doft/smaktoner: Frukt, kryddor, ofta bitter

Ek Fransk ofta vinfat

Olika storlekar

Doft/smaktoner: "krydda", som påminner om kaffe/kakao
Smak beror ofta på vilket vinfat som används

Ek Japansk Mizunara  (Quercus crispula)


Doft/smaktoner: Kokos, orientaliska kryddor

Ek Portugisisk


Doft/smaktoner: Högre tanninhalt än andra ekvarianter. När den används för whiskyns mognad ger den en distinkt välsmakande marmeladsmak med inslag av tobak och peppar som är unika för irländsk whisky.

Franskt körsbärsträ


Doft/smaktoner: Ingefära, kokos, svart te

Gorda

ca 700


Hogshead

 225-250

ofta s.k. sherry-fat

Kastanj


Doft/smaktoner: torkad frukt, kakao, läder

Lönn


Doft/smaktoner: ger viss sötma åt whiskyn

Madeira drum

 400-650

Doft/smaktoner:  söta frukter, färska fikon, kryddor

Marsala


Doft/smaktoner från Siciliens Marsalavin

Oktav - mindre fat av Europeisk ek som ofta används för att whiskyn att mogna whisky snabbare och som möjliggör mer "trä-interaktion" (trä mot alkohol)

ca 1/10 av en Butt
  50 liter

Se Ek Europeisk

Port pipe

 400-650

Doft/smaktoner: jordgubbar och hallon. Och en underbar balans mellan torra kryddiga smaker – kryddnejlika och muskot – och röda frukter.

Puncheon Två varianter      Machine Puncheon (Ek Am.)    Sherry Shape Puncheon (Ek Sp.)

 400-700


Quarter Cask

 vanl. 50
 (40-150)


Rioja Casks (Ek Am/Eu)


Doft/smaktoner: Det spanska vinets karaktär  med dess färg och sötma, röda bär och plommon

Rom (oftast Ek Am.)


Doft/smaktoner: Massor med sötma, vanilj, tropiska frukter, gröna äpplen, päron, mango, fudge och crème brûlée.

Sauternes (Ek Eu)


Doft/smaktoner: Det franska vinets fruktiga karaktär påverkar whiskyn.

Sherry butt

< 500


Sherry Oloroso

Doft/smaknoter inkluderar:

Torkad frukt ex annanas, dadlar, fikon, plommon o. russin.
Nötter ex mandel, valnöt
Mörk choklad, kanel, muskot… sötma som påminner om karamell eller honung

Vinfat


Smakutbudet varierar beroende på druvsort.

Läs mer:

masterofmalt.com
whiskyfoundation.com

onthesauceagain.com

whiskyadvocate.com

Öl


Amerikansk ek
Kommer vanligtvis från ett lokalt bryggeri
Typiska smaker: Sötma, malt, krämig