WHISKYFAT (CASK) Ju större fat desto längre tid tar mognadsprocessen | VOLYM liter | DOFT, SMAK, 'FINISH' |
Banyuls casks | Doft/smaknoter: torkqde fikon, aprikosmarmelad, pomerans, röda äpplen knäck, marsipan, kryddor och vanilj | |
Barrel ofta bourbonfat | 200-400 | Se Bourbonfat Am. ek |
Barrique - två varianter | 250-300 | Se Cognac resp. Sherry |
Blood tub (ofta privata fat för individer) | 30-40 | --- |
Bourbonfat Am. ek | 190-200 | Majsen ger bourbon sötma vilken kan balanseras av en vanilj från kolade ekfaten. |
Butt f.d. sherry-fat | < 500 | Se Sherry |
Cabernet Sauvignon | Doft/smaknoter: vanilj, bär, svarta o. röda frukter, grön paprika | |
Chardonnay-ekfat | Grön druva som växer i olika | |
Chinkapinek (Querqus muehlenbergii) kallas ibland kastanjeek/klippek/gul ek | Doft/smaknoter: | |
Cognac | 600 | Doft/smaknoter: Aprikos, fikon, plommon, kardemumma |
Ek Amerikansk (Querqus alba) variant Gorda (700 liter) | Olika storlekar | Doft/smaktoner: Vanilj, Kola, Kokos, Pomerans, Kryddnejlika, ibland smak av viss amerikansk whiskey |
Ek Europeisk (Querqus robur) två varianter | Olika storlekar | Doft/smaktoner: Frukt, kryddor, ofta bitter |
Ek Fransk ofta vinfat | Olika storlekar | Doft/smaktoner: "krydda", som påminner om kaffe/kakao |
Ek Japansk Mizunara (Quercus crispula) | Doft/smaktoner: Kokos, orientaliska kryddor | |
Ek Portugisisk | Doft/smaktoner: Högre tanninhalt än andra ekvarianter. När den används för whiskyns mognad ger den en distinkt välsmakande marmeladsmak med inslag av tobak och peppar som är unika för irländsk whisky. | |
Franskt körsbärsträ | Doft/smaktoner: Ingefära, kokos, svart te | |
Gorda | ca 700 | |
Hogshead | 225-250 | ofta s.k. sherry-fat |
Kastanj | Doft/smaktoner: torkad frukt, kakao, läder | |
Lönn | Doft/smaktoner: ger viss sötma åt whiskyn | |
Madeira drum | 400-650 | Doft/smaktoner: söta frukter, färska fikon, kryddor |
Marsala | Doft/smaktoner från Siciliens Marsalavin | |
Oktav - mindre fat av Europeisk ek som ofta används för att whiskyn att mogna whisky snabbare och som möjliggör mer "trä-interaktion" (trä mot alkohol) | ca 1/10 av en Butt | Se Ek Europeisk |
Port pipe | 400-650 | Doft/smaktoner: jordgubbar och hallon. Och en underbar balans mellan torra kryddiga smaker – kryddnejlika och muskot – och röda frukter. |
Puncheon Två varianter Machine Puncheon (Ek Am.) Sherry Shape Puncheon (Ek Sp.) | 400-700 | |
Quarter Cask | vanl. 50 | |
Rioja Casks (Ek Am/Eu) | Doft/smaktoner: Det spanska vinets karaktär med dess färg och sötma, röda bär och plommon | |
Rom (oftast Ek Am.) | Doft/smaktoner: Massor med sötma, vanilj, tropiska frukter, gröna äpplen, päron, mango, fudge och crème brûlée. | |
Sauternes (Ek Eu) | Doft/smaktoner: Det franska vinets fruktiga karaktär påverkar whiskyn. | |
Sherry butt | < 500 | |
Sherry Oloroso | Doft/smaknoter inkluderar: Torkad frukt ex annanas, dadlar, fikon, plommon o. russin. | |
Vinfat | ||
Öl | Amerikansk ek |