Whiskyprovning

Så här är går våra whisky-provningar till…

  • Kort intro och upphällning av 2 cl av den första whiskyn i provglasen
  • Provning enskilt el. tillsammans med bords-grannen enligt upplägget nedan. Provningen avslutas med att varje deltagare anonymt antecknar den provade whiskyns summa-poäng och doft/smak/finish på någon el. alla provade whiskies
  • Bröd intas och glaset ’sköljs med vatten’ inför provningen av nästa whisky.
  • Kort intro och upphällning av 2 cl av nästa whisky... o.s.v.

Provningens upplägg
Titta först på whiskyns färg och sätt en siffra/poäng  1, 1½, 2, 2½, 3, 3½, 4, 4½ eller 5 på färgens utseende enligt vad du själv tycker… Din personliga uppfattning!

Ofärgad 1--2--3--4--5 Mörk färg   


Du fortsätter sedan med att dofta på whiskyn och sätter på samma sätt som ovan en siffra på doftens intensitet

Ingen 1--2--3--4--5 Stark


Sedan smakar du på whiskyn (i lugn och ro), droppar i lite vatten, smakar igen och igen och sätter en siffra på smaken

Liten 1--2--3--4--5  Stor

 

Det fjärde poängen ges till eftersmaken/'finishen' som du också sätter en siffra på

Liten 1--2--3--4--5   Stor


Sist av allt skriver du ner ditt helhetsintryck av den provade whiskyn och sätter en siffra på detta. ’Use whatever words you like to describe the whisky’

Usel   1--2--3--4--5  Utsökt

 

Din summa-poäng på den provade whiskyn får du genom att summera dina fem valda siffror/poäng och sedan multiplicera deras summa med 4 (se exemplet nedan)

whiskyns färg    4 

              doft    3½
             smak   3½

      eftersmak   5

helhetsintryck   5

        Summa: 21 p  för att få whiskyns summa-poäng 21p x 4 = 84p

 

Poängbedömning av en whisky (enl. amerikansk modell)   
00-70: dålig whisky med tydliga brister i doft och smak.
71-75: enkel whisky utan koncentration i doft och smak.
76-80: enkel men välgjord whisky, utan djup, koncentration och personlighet.
81-85: välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet.
86-90: utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.
91-95: whisky i världsklass.
96-100: helt enastående whisky