Så här är går våra whisky-provningar till…
Provningens upplägg
Titta först på whiskyns färg och sätt en siffra/poäng 1, 1½, 2, 2½, 3, 3½, 4, 4½ eller 5 på färgens utseende enligt vad du själv tycker… Din personliga uppfattning!
Ofärgad 1--2--3--4--5 Mörk färg
Du fortsätter sedan med att dofta på whiskyn och sätter på samma sätt som ovan en siffra på doftens intensitet
Ingen 1--2--3--4--5 Stark
Sedan smakar du på whiskyn (i lugn och ro), droppar i lite vatten, smakar igen och igen och sätter en siffra på smaken
Liten 1--2--3--4--5 Stor
Det fjärde poängen ges till eftersmaken/'finishen' som du också sätter en siffra på
Liten 1--2--3--4--5 Stor
Sist av allt skriver du ner ditt helhetsintryck av den provade whiskyn och sätter en siffra på detta. ’Use whatever words you like to describe the whisky’
Usel 1--2--3--4--5 Utsökt
Din summa-poäng på den provade whiskyn får du genom att summera dina fem valda siffror/poäng och sedan multiplicera deras summa med 4 (se exemplet nedan)
whiskyns färg 4
doft 3½
smak 3½
eftersmak 5
helhetsintryck 5
Summa: 21 p för att få whiskyns summa-poäng 21p x 4 = 84p
Poängbedömning av en whisky (enl. amerikansk modell)
00-70: dålig whisky med tydliga brister i doft och smak.
71-75: enkel whisky utan koncentration i doft och smak.
76-80: enkel men välgjord whisky, utan djup, koncentration och personlighet.
81-85: välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet.
86-90: utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.
91-95: whisky i världsklass.
96-100: helt enastående whisky